Piece Of Jeans: Uniikkeja farkkutuotteita poistotekstiilistä

Piece Of Jeans Oy on Tamperelaisen Moona Kansasen luotsaama yritys. Piece Of Jeans sai alkunsa Moonan vanhoista hajonneista farkuista, jotka Moona halusi paikata tai uudelleenkäyttää roskiin heittämisen sijaan. Paikoista syntyi idea, että voisiko vanhoista hajonneista farkuista valmistaa uudet ekologiset farkut.  

Kuosi oli uniikki ja farkun paloista syntyi oma design, joka on mallisuojattu koko Euroopan alueella. Kangasdesign mahdollistaakin mitä monipuolisempien tekstiilituotteiden valmistuksen. Materiaalina Piece Of Jeans käyttää asiakkailta ylijäänyttä tai muuten poistoon menevää farkkukangasta.  

Piece Of Jeansin yhteistyö Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa lähti helposti ja nopeasti käyntiin Kansasen yhteydenoton jälkeen. Hänet kutsuttiin katsomaan sopivia materiaaleja ja siitä yhteistyö sitten jo alkoikin. 

– Toimimme molemmat vahvasti uusiokäytön ja jätteen vähentämisen näkökulmasta. Tällaisten toimijoiden tulisikin tehdä yhteistyötä. Kerätään jätettä ja löydetään sille uusia käyttäjiä ja käyttötarkoituksia, kertoo Kansanen. 

Piece of Jeansin Moona Kansanen esittelee yrityksen poistotekstiilistä valmistettua kangasdesignia.

Idea kuluttajapoistotekstiilin hyödyntämiseen lähti omakohtaisista kokemuksista. 

– Itsekin olen kuluttajana paljon pohtinut ja harmitellut sitä, että vaatteet hajoavat nopeasti. Ajattelin, etten varmasti ole ongelmani kanssa yksin, pohtii Kansanen.  

Farkkumateriaalin hyödyntämiseen ja siitä valmistettaviin lopputuotteisiin vaikuttaa kankaan ominaisuudet. Stretchiä sisältävä kangas soveltuu paremmin tyköistuviin vaatteisiin, kun taas jäykkä farkku käy paremmin muihin tuotteisiin. Piece Of Jeans pystyy hyödyntämään tuotteissaan monenlaisia farkkukankaita, kunhan ne eivät ole läpikuultavaksi kuluneita tai muuten liian ohuita. Stretch-kankaan käytössä laatu on erityisen tärkeää kestävyyden kannalta. 

Piece Of Jeansin design näkyy myös KAMU-keräyksessä 

Vaatteiden ja asusteiden lisäksi Kansanen on suunnitellut myös keräysastioiden farkkuhuput KAMU-keräykseen. KAMU-keräys on LSJH:n järjestämä poistotekstiilikeräys, joka tuo keräyspisteet lähelle kuluttajia, kauppoihin ja kirpputoreille. Keräysastian farkkuhupun suunnitteleminen oli Kansaselle hauskaa vaihtelua tavanomaiseen suunnittelutyöhön. 

– Huppua oli todella mielenkiintoista lähteä suunnittelemaan. Ensin piti pohtia, millainen keräysastia tulee olemaan ja millaisia toiminnallisuuksia siinä on, kertoo Kansanen. 

Hupun suunnittelussa piti ottaa huomioon esimerkiksi se, miten astia tyhjennetään ja huppu riisutaan ja puetaan takaisin mahdollisimman vaivattomasti.   

– Hupun suunnittelu oli siinä mielessä erilaista kuin vaatteiden suunnittelu, että yksityiskohtia ei ollut yhtä paljon eikä tarvinnut miettiä mitään vaateteknisiä asioita, jatkaa Kansanen. Hän haaveileekin jo KAMU-keräyksen jatkumisesta ja laajentumisesta muualle Suomeen. 

https://pieceofjeans.com/