Pure Waste: Tekstiilien kiertotaloudessa tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja yhteistyötä

Pure Waste on suomalainen tekstiilikierrätyksen edelläkävijä, joka valmistaa 100-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Pure Wasten toiminta perustuu erityisesti tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalien hyödyntämiseen ja kierrättämiseen. Tulevaisuudessa Pure Waste toivoo pääsevänsä hyödyntämään yhä enemmän myös kotimaista kuluttajapoistotekstiiliä tuotteidensa raaka-aineena. 

Pure Wasten ja Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) yhteistyö on jatkunut jo useamman vuoden poistotekstiilin hyödyntämiseen liittyvissä hankkeissa. Yhteistyö on pitänyt sisällään erilaisia kokeiluja, jotka ovat tähdänneet siihen, että poistotekstiili saataisiin jalostettua mahdollisimman hyvin langaksi ja kankaaksi. 

– Yhteistyömme on lähtenyt liikkeelle Suomessa tehdystä hienosta kehitystyöstä. Olemme istuneet samoissa pöydissä muun muassa Telaketju-hankkeissa ja hakeneet ratkaisuja poistotekstiiliongelmaan yhdessä. Tuntui luontaiselta lähteä siitä jatkamaan yhteistä kehitystyötä, kertoo Pure Wasten perustajaosakas Jukka Pesola.

Erityisesti Euroopassa kuluttajapoistotekstiili kuormittaa ympäristöä tekstiiliteollisuuden jätevirtoja enemmän, sillä täällä tekstiiliteollisuutta ei enää juurikaan ole.  

– Kun tarkastellaan tekstiiliteollisuuden aiheuttamaa kuormitusta ympäristölle, ovat teollisuuden jätevirrat merkittävä ongelma. Vielä suurempi ja konkreettisempi ongelma täällä Euroopassa on kuitenkin kuluttajapoistotekstiili. Meillä on tahtotila hyödyntää poistotekstiiliä ja olemme alusta asti tehneet töitä sen mahdollistamiseksi, sanoo Pesola. 

Yhteistyö LSJH:n kanssa on ollut ennen kaikkea luontevaa ja sujuvaa. Myös paljon oppeja on tullut matkan varrella. Olettamuksia poistotekstiilin hyödyntämisestä on ollut paljon ja osa on osunut oikeaan, mutta paljon on tullut myös uusia oivalluksia.  

– Oppiminen jatkuu vielä. Tällaiset prosessit eivät ikinä ole valmiita ja tulevaisuudessa saamme varmasti vielä jatkokehitettyä prosessia huomattavasti, Pesola jatkaa. 

Pesola haluaa korostaa erityisesti sitä, miten hienoa on työskennellä kumppanin kanssa yhteistä päämäärää kohti ja taklata ongelmat yhdessä. Hän toteaa, että kehitystyö on vaatinut paljon ennakkoluulottomuutta ja luontevia kumppaneita.  

– Todella hienoa, että meillä on kumppaneina tällaisia isoja kunnallisia toimijoita rakentamassa näitä asioita, Pesola summaa. 

https://www.purewaste.com/