Poistotekstiilimyymälän kautta käyttökelpoiset tekstiilit saavat uuden elämän

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilimyymälässä myydään asukkaiden poistotekstiilinkeräykseen tuomaa tekstiiliä, joka on lajittelussa todettu vielä hyväkuntoiseksi. Myymälästä voi ostaa muun muassa vaatteita ja kodintekstiilejä sekä tekstiilitilkkuja edullisella kilohinnalla. Löytöjä voi tehdä vaikkapa omaan vaatekaappiin tai esimerkiksi askarteluun. Lisäksi myymälässä on myynnissä kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.  

Myymälän suosituimpia tuotteita ovat matonkuteiksi sopivat 2-laatuiset kankaat sekä retrovaatteet. Ihmiset etsivät myymälästä myös niin sanottuja aarretekstiilejä, kuten käsin kudottuja tuotteita ja virkattuja pitsiliinoja. 

Miesten vaatteita kysytään paljon, mutta niitä tulee myymälään vähemmän kuin muita tuotteita. Poistotekstiilimyymälää pyörittävä LSJH:n yhteistyökumppani, pitkään tekstiilialalla toiminut Päivi Lintula arvelee sen johtuvan siitä, että miehet usein käyttävät vaatteensa loppuun.  

Tekstiilialan konkari unelma-ammatissa 

Myymälän valikoima riippuu siitä, mitä ihmiset keräykseen milloinkin tuovat. Työ poistotekstiilimyymälässä onkin monipuolista, ja jokainen päivä on erilainen. Tekstiilikuormien purkaminen on mielenkiintoista ja vaihtelevaa.  

– Tämä on vähän niin kuin joulupakettien avaamista, kun ei itsekään tiedä mitä sieltä löytyy. Tulee ihania aarteita vastaan, joita voi sitten hehkuttaa asiakkaille, Lintula sanoo.

Tekstiilialan konkari Päivi Lintula vetää poistotekstiilimyymälää ja kertoo olevan unelma-ammatissaan

Päivi Lintula on aiemmin ohjannut TST-Texvexin toimintaa, mitä kautta yhteistyö LSJH:n kanssa on alun perin alkanut. TST-Texvex toimi LSJH:n lajittelukumppanina ja alkoi lajitella asukkailta kerättyä poistotekstiiliä vuonna 2016. Lisäksi Lintula on ollut mukana Telaketju YM -hankkeessa, jossa kehitettiin poistotekstiilin keräystä ja lajittelua.   

– Kun Texvexin toiminta päättyi vuonna 2019, tuli sellainen olo, että ei tämä voi tähän loppua. Halusin vielä jatkaa työtä poistotekstiilin parissa, kertoo Lintula.  

Pian Lintulalta kysyttiin, haluaisiko hän siirtyä vetämään LSJH:n poistotekstiilimyymälää.  

– Vastasin, että ehdottomasti. Tämä oli sellaista, mitä olin koko ajan halunnut tehdä. Tämä on unelma-ammatti sellaiselle, joka tykkää kirpputoreista, sanoo Lintula.  

Inspiraatio Sixsak-kierrätystuotteisiin syntyy materiaaleista  

Myymälätyön lisäksi Lintula valmistaa omia kierrätystuotteita, joita myydään poistotekstiilimyymälässä Sixsak-tuotemerkin alla. Kaikki Sixsakin tuotteet valmistetaan kierrätysmateriaaleista, vetoketjuja myöten. Tuotemerkin nimi Sixsak tulee siitä, että kangastilkut on yhdistetty toisiinsa siksak-ompeleella.  

– Käytän tuotteissani hyvin paljon kangastilkkuja. Niiden yhdistelemisessä riittää tekemistä. Se ei ole aivan niin yksinkertaista kuin vain yhden kankaan käyttäminen, kertoo Lintula.  

Kangastilkuista valmistetuista takeista näkee, että yhteensopivat värit ja kuosit on mietitty tarkkaan. Lintula ei käytä tuotteisiinsa valmiita kaavoja, vaan sommittelee kankaita nuken päälle. Inspiraatio tuotteisiin lähtee kankaista.  

– Minulla ei koskaan ole etukäteen valmista ajatusta siitä, mitä teen seuraavaksi. Kun tekstiilisäkistä löytyy sopiva kangas, ajattelen, että tästä teen jotakin. Kangas ja materiaali puhuttelee, sanoo Lintula.

Lue lisää

Poistotekstiilimyymälän verkkosivu