Nordic Upstream hyödyntää poistotekstiiliä kalusteissa ja seinäpaneeleissa


Nordic Upstream on salolainen Rajalan perheen yritys, jonka liiketoiminta perustuu muun muassa parkettien huoltamiseen ympäri maailmaa. Koronakriisin alkaessa yritys etsi uudenlaisia avauksia ja alkoi kehittää kierrätysmateriaaleista valmistettuja sisustustuotteita.

Yritys halusi toimita kiertotalouden mukaisesti ja hyödyntää poistotekstiiliä tuotteissaan jollakin tavalla. Sopivia käyttökohteita löytyikin heti. Kokemusta oli jo entuudestaan kalusteiden valmistuksesta ja muotopuristamisesta. Rajalat pystyivät siis hyödyntämään jo olemassa olevaa osaamistaan uudenlaisen liiketoiminnan kehittämiseen.

– Tajusimme, että voimme käyttää jo olemassa olevia laitteitamme esimerkiksi tarjottimien tekemiseen. Tavoitteenamme on ollut hyödyntää poistotekstiiliä, jotta sitä ei tarvitsisi hävittää esimerkiksi polttamalla. Se on ollut perimmäinen idea koko ajan, kertoo toimitusjohtaja Mikko Rajala.

Nordic Upstream valmistaa uusia tuotteita kierrätyskuidusta Salon tuotantotilassa. Kuvassa Mikko Rajala, Heidi Rajala ja Olli Rajala.
Kuva @ Riitta Supperi / Noon kollektiivi

Asiakkaat arvostavat kestäviä ja kierrätettyjä tuotteita

Kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet ovat haluttuja. Ekologisuuden lisäksi asiakkaat arvostavat tuotteissa kestävyyttä, keveyttä ja tyylikästä ulkonäköä. Nordic Upstream keskittyy erityisesti näihin ominaisuuksiin sisustustuotteidensa suunnittelussa ja valmistuksessa.

Poistotekstiili on uusi materiaali, jonka kanssa yritys on päässyt kokeilemaan uudenlaisia tapoja toimia. Jotta poistotekstiili sopisi sisustustuotteiden raaka-aineeksi, on tarvinnut testata muun muassa erilaisia koostumuksia ja säätää laitteiston puristusvoimaa kuhunkin tuotteeseen sopivaksi. Kokeileminen on kuitenkin osoittautunut palkitsevaksi.

– Mitä enemmän kokeilee, sitä enemmän oppii uutta. Uusia ideoita syntyy koko ajan. Aluksi käytimme tekstiiliä vain tarjottimien väliin, mutta myöhemmin keksimme, että sitä voi käyttää vaikkapa seinäpaneelissa tai tuolin istuimessa tai selkänojassa. Pitää vain löytää oikeat komponentit, jotta tuote toimii niin kuin pitäisi, sanoo Rajala.

– Testailemme trial and error -meiningillä, mitkä komponentit toimivat parhaiten yhdessä. Tällainen kokeileminen on opettanut hyvin laajasti, jatkaa Rajala.

Sisustustuotteissa hyödynnettävä poistotekstiili on peräisin kuluttajilta

LSJH:n pilottilinjaston käynnistämistä odottaessa yrityksen hyödyntämät kuluttajapoistotekstiilit on jalostettu kierrätyskuiduksi LSJH:n laitetoimittajan luona Ranskassa.

Yhteistyö Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) kanssa lähti alun perin siitä, kun yrityksessä huomattiin LSJH:n juttu poistotekstiilin jalostuslaitoksen rakentumisesta. Rajalat innostuivat ja alkoivat ideoimaan. Pian he jo ottivatkin yhteyttä ja tuotekehitys lähti vauhdilla käyntiin.

– Meille aivan olennaista on ollut hyvä yhteistyö ja tuki niin LSJH:lta kuin myös Business Finlandilta tämän kehitysprojektin aikana. Olemme olleet paljon yhteydessä etänä, mutta olemme päässeet pariin otteeseen jo vierailemaankin LSJH:lla. Sijaintimme ovat suhteellisen lähekkäin, joten ei ole ikinä ongelmaa käydä vierailemassa puolin ja toisin, jos haluaa keskustella jostakin. Sen näemme suurena etuna, jatkaa Rajala.

Lue lisää

Nordic Upstream

Kuvat @ Riitta Supperi / Noon kollektiivi