LSJH:n villakuidusta Pirtin Kehräämön kaupallisia EKO-kierrätysvillalankoja harrastajille, käsityöläisille ja teollisuudelle

Pirtin Kehräämö on yli 70 vuotta toiminut perinteinen villakehräämö ja suomalaisen lampaanvillan suurin jatkojalostaja. Päätavoitteena on palvella lampureita ja tuottaa vastuullisia tuotteita hiilineutraalisti.

Tuotekehitysyhteistyössä LSJH:n asukaspoistotekstiileistä lajiteltu villa avattiin LSJH Wool Fiber -villakuiduksi ja tästä kuituraaka-aineesta tuotettiin kaupallisia kierrätysvillalankoja harrastajille, käsityöläisille ja koneneulontaan teollisuudelle.

Lopputuotteina myytävänä Eko-kierrätysvillalankoja, joissa on 30 % on LSJH:n Wool Fiber -villakuituja. Loput langasta on puhdasta uutta suomalaista villaa.

Pirtin kehräämö viime vuosina panostanut erityisesti ekologiseen tuotantoon. Kehitykseen ovat vaikuttaneet kuluttajien arvojen vahvistuminen ja käsityöharrastuksen vahva kasvu. Jätelakiuudistuksen ratkaisujen yhteydessä nähtiin uusia mahdollisuuksia tehdä jotain erilaista myös omalla toimialalla. Luonnollisena jatkumona yrityksen brändin ja toiminnan kehityksessä nähtiin kierrätetyn villakuituraaka-aineiden hyödyntäminen langantuotannossa.

 Yhteistyön alussa ei ollut tietoa siitä, miten vanhemmalla kehräämökonekannalla ja kalustolla, jossa jokseenkin rajoitetut säätömahdollisuudet, pystytään tuottamaan täysin uudesta, asukaspoistotekstiileistä tuotetusta raaka-ainemateriaalista laadukasta ja kaupallista lankaa. Testauksissa todettiin, että raaka-aineen kanssa ei ollut suurempia ongelmia. Koeajojen jälkeen ideoitiin, kokeiltiin eri asetuksia ja edettiin tuottamaan erityyppisiä lankoja myyntiin.

”Yhteistyö LSJH:n kanssa on toiminut loistavasti. Villakuituraaka-ainetta on ollut saatavilla riittävästi ja kuidun laatu on ollut tasalaatuista. Koska kierrätyslangat selvästi kiinnostavat ja käsityöharrastukset ovat kovassa kasvussa, yhteistyömme jatkuu myös tulevaisuudessa kierrätettyjen villakuitutuotteiden parissa.”  Päivi Hämäläinen, toimitusjohtaja, Pirtin Kehräämö