Poistotekstiilien keräys tuli uuden jätelain myötä pakolliseksi vuoden 2023 alussa. Laki velvoittaa kuntia huolehtimaan asukkaiden käytöstä poistamien tekstiilien erilliskeräyksestä.
Erilliskeräyksellä tarkoitetaan sitä, että asukkaille järjestetään mahdollisuus lajitella tekstiilijäte ja toimittaa se erilliskeräykseen muusta sekajätteestä.
Poistotekstiilien keräykseen kelpaavat loppuun kuluneet, rikkinäiset tai käyttökelvottomat:
Keräykseen ei saa laittaa:
Tekstiilejä ei tarvitse pestä keräystä varten. Niiden tulee kuitenkin olla kuivia, hajuttomia ja siistejä. Yksikin homeinen, kostea, likainen tai haiseva vaatekappale saattaa saastuttaa koko pussillisen kierrätyskelpoisia vaatteita
Kaikki likaiset tekstiilit ovat sekajätettä ja niitä ei voi valitettavasti hyödyntää enää raaka-aineina. Pakkaa tekstiilit ehjiin ja kosteutta läpäisemättömiin muovipusseihin tai muovisäkkeihin. Näin estämme niiden likaantumisen tai kastumisen.
Katso lajitteluohjevideo tästä:
Vuonna 2023 Lounais-Suomen Jätehuollon valtakunnalliseen verkostoon kuului 29 jätelaitosta.
Ympäristön säästäminen ja tekstiilien kierrätysajattelun yleistyminen lähtee meistä jokaisesta yksilöstä omissa kodeissamme.
Kierrätyskelpoisen poistotekstiilin materiaalilajittelu on haastavaa, sillä tekstiilit sisältävät useita erilaisia materiaaleja.
Teko- ja sekakuituja ei tällä hetkellä pystytä kierrättämään takaisin vaatteiksi laajemmassa mittakaavassa, mutta tutkimusta ongelman ratkaisemiseksi tehdään koko ajan.
Tekstiilin kierrättäminen on kallista ja pitkä prosessi, jonka haasteina ovat korkeat energian ja logistiikan kustannukset.
Meillä Suomessa ei ole ainakaan toistaiseksi merkittävää, laajan mittakaavan lankoja ja tekstiilejä valmistavaa teollisuutta. Tästä syystä raaka-aineen jatkojalostaminen esimerkiksi langoiksi ja kankaiksi tapahtuu muissa maissa.
Poistotekstiilien keräys ja kierrätysprosessi on edelleen suomalaisille melko uutta. Suurin osa loppuun käytetyistä tekstiileistä päätyy edelleen sekajätteen joukkoon poltettavaksi.
Tuomalla poistotekstiilejäsi keräykseen, edistät kestävämpää ja vihreämpää tekstiilien hyötykäyttöä jokainen lumppu tai rikkinäinen nuttu kerrallaan.
Onko sinulla kysyttävää LSJH:n keräystoiminnasta?
Poistotekstiilin erilliskeräys laajenee ensi vuoden alusta kuntien jätelaitosten johdolla koko Suomeen. Suomalaisten vanhoista vaatteista ...
Lue lisääPirtin Kehräämö on yli 70 vuotta toiminut perinteinen villakehräämö ja suomalaisen lampaanvillan suurin jatkojalostaja. Päätavoittee...
Lue lisääSuomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jalostamalle poistotekstiiliraaka-aineelle Avainlippu-tunnuksen o...
Lue lisää