Poistotekstiilin lajitteluohjeet

Lajittele puhtaat ja kuivat loppuun kuluneet vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat sekä lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat. Pakkaa poistotekstiilit tiiviisti suljettuun muovipussiin tai jätesäkkiin.

Ei mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä, alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja, tyynyjä, peittoja, pehmusteita tai pehmoeläimiä eikä kosteita, homeisia, tekstiilituholaisia sisältäviä tai vahvasti haisevia tekstiilejä.

Katso tarkat poistotekstiilin lajitteluohjeet LSJH:n jätteiden ABC:sta

Etsi lähin poistotekstiilin keräyspaikka osoitteesta www.kierratys.info.

Myy suoraan uudelleenkäyttöön kelpaavat, hyväkuntoiset vaatteet ja kodintekstiilit esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.

Lajittele likaiset, kosteat, homeiset, vahvasti haisevat sekä tekstiilituholaisia sisältävät tekstiilit polttokelpoiseen jätteeseen. Lajittele myös matot, kengät, laukut, vyöt, alusvaatteet, sukat, sukkahousut, tyynyt, peitot, pehmusteet sekä pehmoeläimet koon mukaan joko polttokelpoiseen jätteeseen tai suurikokoiseen polttokelpoiseen jätteeseen (palakoko yli 60 x 60 cm).

Käsitteet

Poistotekstiili on omistajalleen tarpeetonta tekstiiliä, joka sisältää sekä tekstiilijätteet että käytetyt ja ehjät tekstiilit eli tekstiilituotteet. Tekstiilituotteet ovat käytettävissä alkuperäisessä tarkoituksessaan. Lajittelematon poistotekstiili on jätettä.

Kuluttajapoistotekstiili on kunnan vastuulle kuuluvaa asumisessa syntyvää jätettä.

Uudelleenkäyttö on jo käytetyn tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen samaan tarkoitukseen, johon se on alun perin suunniteltu.

Uudelleenvalmistus on käytetyn tuotteen tai sen osan käyttämistä uudelleen sellaisenaan uuden tuotteen valmistuksessa.

Kierrätys on toimintaa, jossa jäte valmistetaan tuotteeksi tai raaka-aineeksi joko alkuperäiseen tai muuhun tarkoitukseen.

Poistotekstiili jätejakeena

Toisin kuin moni muu erilliskerättävä jäte, esimerkiksi metalli tai lasipakkaukset, tekstiilit imevät herkästi hajuja ympäristöstään ja pilaantuvat kosteuden vaikutuksesta. 

Telaketju YM -hankkeessa (2017–2018) tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että haju ja muu lika olivat yleisimmät tekstiilejä pilaavat tekijät. Poistotekstiili sisältää runsaasti orgaanista materiaalia, joten se on hyvin herkkää pilaantumiselle. Kosteassa ja kosteana säilytetty tekstiili alkaa helposti haista tunkkaiselta, ja lopulta se homehtuu. Sen vuoksi keräykseen ei saa laittaa kosteita, homeisia tai vahvasti haisevia tekstiilejä. Pahimmillaan pilaantuneet tekstiilit saastuttavat ison määrän ympärillä olevia materiaaleja.

Tekstiileissä viihtyvät myös monet hyönteiset, kuten turkiskuoriaiset ja koit. Vinteillä ja huonoissa varastoissa säilytetyt tekstiilit houkuttelevat myös hiiriä.